באילו מקרים זה עשוי לעזור?
התחומים בהם ניתן לטפל בהידרותרפיה הם רבים ומגוונים, וביניהם:
בילדים: איחור התפתחותי, פיגור שכלי, ילדי CP, תסמונת דאון, PDD, נכויות אחרות נראות ונסתרות, היפוטוניה, היפר אקטביות ובעיות קשב, בעיות בוויסות התחושתי, שיקום לאחר תאונה / פציעה / ניתוח אורטופדי, עקמת, בעיות רגשיות, חרדות, כאבים שונים,CF, השמנת יתר ועוד.
במבוגרים: כאבי גב ופריצות דיסק, כאבים בהריון, שיקום מפרקים לאחר פציעה / טראומה / ניתוח / קיבוע, מחלות ניווניות וראומטיות, נכות מולדת ונרכשת, מחלות דמנסיה ומחלות אוטואימוניות, כסיוע בירידה במשקל, בוגרי פוליו, חולי סרטן, ובעצם כל מי שיש לו קושי בתנועה ובתפקוד בקשר עצבי-שריר –שלד וירידה בתפקוד העצמאי.
כיצד מתבצע הטיפול?
במסגרת הטיפולים ישנה הכוונה לשחייה ולעצמאות של המטופל במים וביבשה. ניתנת תמיכה המספקת ביטחון מחד ועצמאות מאידך.
במסגרת הטיפול משתמשים באמצעי ציפה שונים, כמו: נודלים, גלשנים, כריות לראש וכן במשחקים ואביזרים שונים, צבעוניים ומזמינים, כמו כדורים וסל, טבעות צבעוניות, מדבקות לקיר וצוללנים. בבריכה ישנם אביזרים קבועים כמו מדרגות, חבל סביב הבריכה / מאחז יד, חבל התלוי מעל הבריכה, ספסל שוקע ועוד.
הילד שמגיע לבריכה, וכבר שבע מטיפולים שונים -נעימים ופחות נעימים, מרגיש כי הוא מגיע לחוויה כיפית וחיובית, ולא לעוד טיפול מיגע ומכאיב, אפילו אפשר לומר שהוא מגיע ל"חוג בריכה", הטיפול מתנהל בכיף, עם משחקים שונים, מטפלים מחייכים, והילד יוצא רגוע ובהרגשה טובה. במשך הטיפול הילדים חווים הצלחות, ומתוך חווית ההצלחה מתקדמים לפי המטרות שהוצבו עם תחילת הטיפול.
בטיפול במבוגרים מושם דגש על מטרות תפקודיות הנגזרות מחיי היומיום של המטופל, כמו עליה וירידה במדרגות, יכולת לעבוד ללא כאב, עצמאות בלבוש ובניידות , ועידוד להעלאת כושר גופני והתנועה עד להשתלבות המטופל בפעילות ספורטיבית מתאימה בקהילה. בד"כ בדקות האחרונות של הטיפול עובדים על הרפיה בטכניקות שונות, ואצל הרבה מהמטופלים, הדקות הללו מהוות מפלט והרפיה מלאה, מעין התנתקות מהכאב, ומההתמודדות עם הקושי ביומיום, והמטופלים מדווחים כי הדקות הללו הן אלו שנותנות את הכח להמשך היום והשבוע עד לטיפול הבא.
לילדים עם צרכים מיוחדים, וגם למבוגרים שצריכים סיוע במהלך היום יום, חשובה שבעתיים ההזדמנות להיות שווה לכלל האוכלוסיה. ובבריכה מתאפשרת ההזדמנות הזו בשל תכונות המים, כגון תמיכה שהמים מעניקים, וכך ילד שיש לו בעיה של יציבות, יכול ביתר קלות לשמור על יציבה בבריכה, בשל היותו נתמך ע"י המים. לילד המרותק לכסא גלגלים ניתנת האפשרות להזיז את גופו בחופשיות, ולהיות עצמאי לשחות ולהיות כמו כ ו ל ם. המצב בו המטפל/ת נמצא בגובה העיניים של המטופל, ובאותו מעמד בתוך המים, מקנה שוויון מסוים, ואינו מאיים.
עצם השהות במים החמימים מאפשרת הקלה על כאבים, ממריצה את זרימת הדם, מפחיתה נוקשות (ספזם טונוס שרירים) מאפשרת גמישות ונותנת הרגשה כללית טובה.
מה הפניות הנפוצות לטיפול זה?
בילדים: הידרותרפיה מתאימה במקביל או לאחר סיום סדרת טיפולים פרא רפואיים לשיפור ושימור ההישגים כגון: ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, טיפול רגשי, קלינאות תקשורת ושאר טיפולי השיקום.
במבוגרים: במקביל או במקום טיפולי פיזיותרפיה, במצבים בהם התנועה מוגבלת וכואבת ביבשה , במצב בו המטופל צריך לשפר את הכושר הגופני וסבולת לב-ריאה ואינו מסוגל להגיע למצב כזה ביבשה.
תוך כמה טיפולים מתחילים להרגיש בהבדל?
כבר מהטיפול הראשון יוצאים עם חיוך, ולזה כבר יש משמעות בהצלחת הטיפול בעתיד. וברצינות, תלוי בסיבה בגינה הגעתם לטיפול.
במקרים בהם הסיבה היא על רקע מוטורי/ אורטופדי, חולשת שרירים, מוגבלות בתנועה שאינה מקובעת, וכדומה, בילדים כבר בתוך כחודש ניתן להרגיש בשיפור קל, אך רוב הילדים נשארים במשך כשנה בטיפול ולפעמים ממשיכים ברצף – כשנה וחצי, ובהתאם להתאמה אנו ממליצים להמשיך בחוג שחיה על מנת לשפר ולשמר את מיומנות השחייה ולצאת לחיים עם ידע ואהבה לשחיה.
במבוגרים – בד"כ מגיעים לסדרות של 6-12 טיפולים וכבר ניכר שיפור, לפעמים יש צורך בהמשך סדרה של 24 טיפולים. לרוב אנו ממליצים למטופלים להשתלב בקבוצות אירובי מים או פעילות ספורט אחרת הרלוונטיות להם בקהילה, על מנת לשמר ולשפר את ההישגים אליהם הגיעו בטיפול.
נכתב ע"י קרן ארגמן, לגעת במים בע"מ בריכה לימודית טיפולית ע"ש מיכאל . ©